Από τις τεχνολογίες και τον σχεδιασμό στο ίντερνετ μέχρι την επαγγελματική παρασκευή γλυκών και διατροφικών σκευασμάτων η διαδρομή μπορεί να μην είναι μεγάλη. Αν βεβαίως κουβαλάς μέσα σου τη σπιτική κουζίνα και αν η ρίζα σου σε τροφοδοτεί με αναγκαίες πληροφορίες.

Τυπικό δείγμα η Γιάννα Μπαλαφούτη. Από web designer έγινε παρασκευάστρια παραδοσιακών εδεσμάτων, πιστοποιημένων προϊόντων. Είναι προσκεκλημένη στα Tinos Food Paths. Μίλησε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την τέχνη της και παρουσίασε τη φιλοσοφία της περί το ότι τα παιδιά πρέπει να μαθαίνουν να μαγειρεύουν.

Γιατί χρειάζεται να μαθαίνουν να μαγειρεύουν; Η ίδια λέει: «Χρειάζεται και από νωρίς. Είναι θέμα επιβίωσης. Πρέπει να μπορούν να ζουν χωρίς να δυσκολεύονται όταν φύγουν από το σπίτι τους. Επί δεκαετίες συνηθίσαμε να πηγαίνει το παιδί στα 18 για να καταλάβει πώς βράζεται ένα αυγό, για να μάθει να το τηγανίζει.

Το παιδί πρέπει να μάθει τα υλικά, πώς χρησιμοποιούνται και πώς μεταποιούνται για να φτιάχνεται το φαγητό, για να γίνεται βρώσιμο, ωφέλιμο ή νόστιμο. Η παρασκευή ενός φαγητού είναι ανάγκη, εμπειρία, παιχνίδι. Το παιδί πρέπει να εξοικειώνεται με τη φωτιά, με τα μάτια της κουζίνας,…

…πρέπει να μάθει να λερώνεται με λάδια, με αλεύρι. Για δεκαετίες συνηθίσαμε να «προστατεύουμε» τα παιδιά, να «μην τα αφήνουμε» να παίξουν, να τα αποξενώνουμε απ’ τον σπιτικό χώρο τους, συχνά για  μια ζωή».