Επαγγελματίας ειδικός για την παραγωγή καλού λαδιού και για την προστασία του απ’ όλα εκείνα που το κάνουν…μη καλό, ο Γιάννης Καρβέλας (φωτό) βρέθηκε στην Τήνο για τα Food Paths. Στέλεχος της εταιρίας Paratus Europe που διοργανώνει πιστοποιημένα σεμινάρια για το λάδι κατέθεσε γνώσεις χρήσιμες σ’ ένα τόπο «με δυνατότητες μικρής αλλά καλής παραγωγής».

Κατά τον κ.Καρβέλα, το 2016-17 ήταν η χειρότερη χρονιά για την εληά και το λάδι πανελλαδικά. Με αφορμή αυτό επισημαίνει πως η απόκρουση των ασθενειών στα λιόδεντρα είναι πρώτιστη υποχρέωση του παραγωγού και όχι των κρατικών ή των αυτοδιοικητικών δομών.

Ο ειδήμων θεωρεί ιδανικό το να μαζεύεται ο καρπός κατά το δυνατόν νωρίτερα μέσα στη σαιζόν. Το 75% της ποσότητας πρέπει να είναι εμφανώς προς το άγουρο παρά προς το ώριμο. Η συμπίεση του καρπού είναι καλό να μην υπερβαίνει τα σαράντα λεπτά. Όλα αυτά οδηγούν σε μείωση της αναμενόμενης τελικής ποσότητας λαδιού αλλά, κατά τον κ.Καρβέλα, είναι αυστηρές προϋποθέσεις για την καλή ποιότητα.

Λέει ότι το λάδι δεν πρέπει να «αερίζεται για να μη ταγκώσει» αλλά να προστατεύεται αποτελεσματικά από το οξυγόνο. Και από το φως και από τις θερμοκρασίες άνω των είκοσι βαθμών. Να αποθηκεύεται σε ανοξείδωτα δοχεία – όχι σε ζάρες, σε πιθάρια, σιδερένια ή πλαστικά βαρέλια, σε διαφανή γυάλινα κ.ο.κ.

Πρέπει επίσης να διοχετεύεται στα μπουκάλια άμεσης χρήσης μέσα από βρυσάκι τού δοχείου φύλαξης – όχι λ.χ να μεταφέρεται με κύπελλο από ανοικτό μέσον αποθήκευσης προς το μπουκάλι.