Οι βιολογικές καλλιέργειες Καραμάνου έχουν ξεπεράσει τις δύο δεκαετίες ζωής κι’ απόδοσης στην εύφορη πελοποννησιακή γη, στην Αργολίδα. Η Σοφία (φωτό) και ο Θανάσης Καραμάνου δραστηριοποιήθηκαν στον τόπο τους μετά από σπουδές στην Αθήνα.

Οι πορτοκαλεώνες τους απλώνονται εκεί που είχαν πρωτοκαλλιεργηθεί πορτοκάλια Μέρλιν στην Ελλάδα, προς το τέλος τού Μεσοπολέμου. Σήμερα, φράουλες, πεπόνια, καρπούζια, πατάτες, λάχανα και λαχανικά είναι ανάμεσα στα καθιερωμένα προϊόντα των βιολογικών καλλιεργειών Καραμάνου.

Με την εμπειρία που έχει αντλήσει, η προσκεκλημένη στα Food Paths Σοφία απαντά στο αν βιολογικές καλλιέργειες «ταιριάζουν» στην Τήνο με τα νερά να έχουν λιγοστέψει:

«Σαφώς και μπορεί να καλλιεργηθούν βιολογικά προϊόντα και θα  ήταν δυνατό να καλύπτουν ένα πολύ μεγάλο μέρος των τοπικών αναγκών. Αυτό θα εξοικονομούσε κεφάλαια. Περαιτέρω αξιοποίηση των βιολογικών θα απαιτούσε οργάνωση μεταποίησης στο νησί

Είπε ακόμη η Σοφία: Οι γενικές χρήσεις και η αυξημένη ζήτηση για μη πόσιμο νερό κατά την τουριστική περίοδο πρέπει να καλύπτονται με βιολογικά επεξεργασμένο νερό, με αφαλατωμένο, με συγκεντρωμένο βρόχινο κλπ. Το να διατίθενται στην αγροτοκαλλιέργεια οι φυσικοί πόροι των πηγών θα αυξήσει τις δυνατότητες του νησιού».